Lumen Taju

TALVIMUSIKAALI LUMEN TAJU

Tervetuloa Peter Høegin samannimiseen menestysromaaniin  pohjautuvan LUMEN TAJU -musikaalin maailman ensi-iltaan!

Esitykset Linnamäen Peacock-näyttämöllä
tammikuussa 2023.

Vain kuusi näytöstä!
Liput myy: www.lippu.fi


Lumen Taju -musikaali on jännitystrilleri, johon sekoittuu fantasiaa.
Smilla lähtee selvittämään pienen ystävänsä kuolemaa - ja ajautuu arktisille jäätiköille ja yllättävän tapahtumavyyhdin keskelle.

Musikaalissa Høegin teoksen omaperäinen ja karu maailma taipuu musikaalin tyylilajiin - ja musikaali sitä vastoin palvelee Høegin tyyliä, tarinaa ja romaanin tunnelmaa. Tästä syntyy arktinen aikuisten satu, joka vie katsojan aina jäätiköille asti.

Musikaalin ikäsuositus: yli 12-vuotiaille.

Kantaesityksen näyttämödramatisoinnista vastaa teatteriohjaaja Sanna Paula Mäkelä, joka myös ohjaa teoksen. Musiikin säveltää Väinö Wallenius ja orkesteria johtaa kapellimestari Hanna-Mari Lehtonen.

Yhteistyötaiteilijoina mukana grönlantilaistaustaiset muusikit Aviaja Lumholt ja Aqqalu Berthelsen (Uyarakq), sekä elokuvaohjaaja Inuk Jørgensen.

 
Kuva: Aviaja Lumholt, 2022
Kuva: Aviaja Lumholt, 2022

Lue liitteestä ohjaajan mietteitä ja ajatuksia Lumen tajusta:

Kuva: www.tammi.fi
Kuva: www.tammi.fi

Peter Høegin Lumen Taju -romaani ilmestyi vuonna 1992.

"Jäljet lumessa. Smilla tietää ettei pojan kuolema ole onnettomuus. Hänellä on lumen taju."

Ilmastonmuutos teemana

Peter Høeg kirjoitti Lumen Tajun vuonna 1992, jolloin ilmastotietoisuus oli aivan eri tasolla kuin nyt. Pelko jäätiköiden ja ikiroudan sulamisesta sekä jääkarhujen sukupuutosta askarruttivat kuitenkin jo silloin kirjan päähenkilöä - tanskalais-grönlantilaista Smillaa - vaikkakaan vuonna 1992 hänen pelkonsa eivät tuntuneet realistisilta. Hänen todellisuutensa vain 30 vuotta sitten oli hyvin erilainen kuin nyt, kun ihmiskunta joutuu kamppailemaan ilmastonmuutoksen kanssa joka päivä.

Huoli ilmastonmuutoksesta nousi kuitenkin suureen tietoisuuteen juuri 1990-luvulla ja romaani käsittelee asiaa aikakautensa näkökulmasta. Tämä tekee teoksesta hyvin ajankohtaisen - ilmastonmuutos kun on päivän polttava aihe - kirjaimellisesti.

Vaikka musikaali kunnioittaa alkuperäisteosta, tuodaan sitä ilmastonmuutoksen myötä myös nykypäivään. Musikaali tyylilajina antaa mahdollisuuden unen- ja taianomaiseen näyttämökerrontaan teemasta, joka koskettaa kaikkia.

Talvimusikaalin Lumen Taju taiteelliset johtajat: säveltäjä Väinö Wallenius ja ohjaaja-dramaturgi Sanna Paula Mäkelä
Talvimusikaalin Lumen Taju taiteelliset johtajat: säveltäjä Väinö Wallenius ja ohjaaja-dramaturgi Sanna Paula Mäkelä